• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

REACTIE OP EEN BOEK OVER MARTHE ROBIN

Het diocesaan onderzoek van het leven en de deugden van de Eerbiedwaardige Marthe Robin had plaats in het bisdom Valence, Frankrijk, van 1988 tot 1996.

Tijdens het onderzoek werden twee theologen – censors benoemd, onder wie Pater De Meester, belast met de evaluatie van de geschriften van Marthe Robin. Door deze opdracht te aanvaarden, heeft Pater De Meester zich onder eed geëngageerd om het beroepsgeheim te bewaren. Aan het einde van zijn opdracht, heeft hij een schriftelijk verslag overhandigd en werd hij door de diocesane rechtbank gehoord.

In zijn verslag La Fraude mystique de Marthe Robin door Pater Koen de Meester O.Carm., posthuum uitgegeven door CERF, gepubliceerd op deze 8e oktober 2020, brengt Pater De Meester een aantal twijfels tot uiting, in het bijzonder over de mystieke dimensie van Marthe Robin. Het verslag van de tweede theoloog maakt op dat vlak echter geen voorbehoud.

Al wat in het deskundig verslag van Pater De Meester staat (336 blz.) et al wat hij tijdens zijn verhoor verklaard heeft voor de diocesane rechtbank (72 blz.), met zijn argumentatie en schriftelijke bemerkingen, wordt integraal vermeld in de imposante Positio super virtutibus die meer dan 3.000 blz. telt. De Positio bevat ook documenten die de vermelde problematiek belichten, bijvoorbeeld een expertise van het handschrift, een medische evaluatie, enz. 

De kritische bemerkingen van Pater De Meester werden onderzocht in de studie van de Causa, in de eerste plaats door theologen die door de Congregatie voor de Heiligverklaringen werden aangesteld, daarna door de Kardinalen en Bisschoppen die lid zijn van dezelfde Congregatie. Op basis van het geheel der documenten bevat in de Positio en van de oppuntstelling die door de Postulator werd toegevoegd, hebben deze een positief oordeel gegeven over de heldhaftigheid van de deugden van Marthe Robin.”

Document

Naam: REACTIE OP EEN BOEK OVER MARTHE ROBIN
Soort: Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen
Datum: 8 oktober 2020
Copyrights: © 2020, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Vert. uit het Frans (zenit.org): maranatha-gemeenschap; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 17 februari 2021

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam