• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
   Dit is een werkvertaling

Het moment van de dood is een beslissende stap voor de mens in zijn ontmoeting met God de Verlosser. De Kerk is geroepen om de gelovigen in deze situatie geestelijk te begeleiden en hun de "reddende middelen" van het gebed en de sacramenten aan te bieden. De christen helpen om dit moment te beleven in een context van geestelijke begeleiding is een zeer hoge daad van naastenliefde. Juist omdat geen enkele gelovige "alleen en in de steek gelaten moet sterven", Paus Benedictus XVI, Toespraak, Tot de deelnemers aan de 14 Algemene Vergadering van de Pauselijke Academie voor het Leven, Het terzijde staan van de ongeneeslijke zieke en stervende medemens: ethische en praktische richtlijnen (25 feb 2008), 3 is het nodig om rond de patiënt een solide platform van menselijke en humaniserende relaties te creëren die hem zouden vergezellen en hem openstellen voor de hoop.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan laat zien hoe je je moet verhouden tot je lijdende buurman, welke houdingen je moet vermijden - onverschilligheid, apathie, vooroordelen, angst om je handen vuil te maken, geheimhouding in je eigen zaken - en wat je moet doen - aandacht, luisteren, begrip, medeleven, discretie.

De uitnodiging om "ga en doe hetzelfde" (Lc. 10, 37) na te bootsen is een herinnering om het volledige menselijke potentieel van aanwezigheid, beschikbaarheid, acceptatie, onderscheidingsvermogen en participatie niet te onderschatten, wat deze nabijheid tot de persoon in nood vraagt en wat essentieel is voor de integrale zorg van de zieke.

Document

Naam: SAMARITANUS BONUS
De barmhartige Samaritaan - over de zorg voor mensen in kritieke en terminale levensfasen
Soort: Congregatie voor de Geloofsleer
Auteur: Luis F. Kard. Ladaria S.J.
Datum: 14 juli 2020
Copyrights: © 2020, Liberia Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Voorlopige werkvert., alineaverdeling en nummering: redactie
Bewerkt: 8 maart 2021

Opties

Internetadres
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam