• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
   Dit is een werkvertaling

In de Amazone is water de koningin, rivieren en beken zijn als aderen, en al het leven komt er vandaan:

"Daar, op het hoogtepunt van de brandende zomers, wanneer ze vervagen, de dood in de stille lucht, de laatste vlagen van de oostenwind, wordt de thermometer vervangen door de hygrometer in de definitie van het klimaat. Het bestaan hangt af van een pijnlijke afwisseling van dalen en stijgen van de grote rivieren. Deze stijgen altijd op een indrukwekkende manier. De gezwollen Amazonerivier komt uit zijn bedding en verhoogt het waterpeil in enkele dagen [...]. De overstroming van de rivier is een arrestatie van het leven. Gevangene in de maas van de "kano's", de mens wacht dus met een enkelvoudig stoïcisme op het onvermijdelijke noodlot, op het einde van die paradoxale winter, met zijn hoge temperaturen. De verlaging van het water is de zomer. Het is de wederopstanding van de oeractiviteit van degenen die in die delen worstelen, van de enige levensvorm die verenigbaar is met de natuur en die zich hoogstens bezighoudt met ongelijksoortige manifestaties, waardoor het onmogelijk is om enige inspanning te verlengen" Euclides da Cunha, Los Sertones (Os Sertões), Buenos Aires 1946, 65-66.

Het water is schitterend in de grote Amazonerivier, die alles om zich heen verzamelt en verlevendigt:

"Amazonerivier
hoofdstad van de waterletters,
vader patriarch, zes
geheime eeuwigheid
van de bevruchting,
rivieren stromen naar je toe als vogels." Pablo Neruda, “Amazonas”, in Canto General (1938), I. IV.

 Het is ook de ruggengraat die harmoniseert en verenigt:

"De rivier scheidt ons niet, ze verenigt ons, ze helpt ons om samen te leven tussen verschillende culturen en talen". Latijns-Amerika (CELAM), Voorbereiding op de Amazone-synode - Tabatinga (Brazilië, Eje de Fronteras (13 feb 2019). p. 3 Vgl. Bisschoppensynodes, Werkdocument ten behoeve van de speciale Synode voor het Amazonegebied, Instrumentum Laboris (Amazonesynode - 2019) (17 juni 2019), 8

Hoewel het waar is dat er in dit gebied veel "Amazones" zijn, is de belangrijkste as de grote rivier, zoon van vele andere rivieren:

"Vanaf de hoogste toppen van de cordillera, waar de sneeuw eeuwig is, stroomt het water en spoort het een levendige groef aan in de oude huid van de steen: de Amazonerivier is net geboren. Het wordt op elk moment geboren. Het daalt langzaam af, kronkelend licht, om te groeien in de aarde. Het verjagen van het groen, het verzint zijn loop en groeit. Ondergrondse wateren komen tevoorschijn om het water te omarmen dat uit de Andes afdaalt. Vanuit de buik van de witte wolken, geschud door de wind, valt het hemelse water. Ze trekken samen op, vermenigvuldigen zich in oneindige paden en baden in de immense vlakte [...]. Het is de Grote Amazone, helemaal in de vochtige tropen, met zijn compacte en verbazingwekkende bos, waar het leven dat kwam weven zijn warp in de intimiteit van het water nog steeds klopt, intact en in uitgestrekte gebieden nooit verrast door de mens [...]. Sinds de mens er woont, stijgt hij op uit de diepten van het water, en er stroomt een enorme angst uit de hoge plaatsen van zijn woud: dat dit leven, beetje bij beetje, de richting van het einde neemt". Amadeu Thiago de Mello, Amazonas, patria da agua.

De populaire dichters, die verliefd werden op de immense schoonheid van de rivier, probeerden in een dans van dolfijnen, anaconda's, bomen en kano's uit te drukken wat de rivier hen deed waarnemen, en het leven dat zij aan haar doorgang geeft. Maar ze betreuren ook de gevaren die het bedreigen. Deze dichters, beschouwend en profetisch, helpen ons om ons te bevrijden van het technocratische en consumptieve paradigma dat de natuur verstikt en ons berooft van een werkelijk waardig bestaan:

"De wereld lijdt onder de transformatie van rubberen voeten, leren benen, stoffen lichaam en stalen hoofd [...]. De wereld lijdt onder de transformatie van de schop in een geweer, van de ploeg in een tank, van het beeld van de zaaier die zaadjes zaait in dat van de automaat met zijn vlammenwerpers, van wie de zaaiwoestijnen uitlopen. Alleen poëzie, met de nederigheid van haar stem, kan deze wereld redden". Vinicius de Moraes, Para vivir un gran amor, Buenos Aires 2013, 166.

Document

Naam: QUERIDA AMAZONIA
Geliefde Amazone
Soort: Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 2 februari 2020
Copyrights: © 2020, Libreria Editrice Vaticana /Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Voorlopige gedeeltelijke werkvertaling vanuit het Spaans: redactie
Teksten worden verder bewerkt en notenapparaat aangevuld
Bewerkt: 6 augustus 2021

Opties

Internetadres
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam