• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
   Dit is een werkvertaling

Er zijn veel volkeren en nationaliteiten in het Amazonegebied, en meer dan 110 inheemse volkeren in een vrijwillig isolement (PIAV). Vgl. Bisschoppensynodes, Werkdocument ten behoeve van de speciale Synode voor het Amazonegebied, Instrumentum Laboris (Amazonesynode - 2019) (17 juni 2019), 57 Hun situatie is zeer fragiel en velen hebben het gevoel dat ze de laatste opslagplaatsen zijn van een schat die bestemd is om te verdwijnen, alsof ze alleen maar ongestoord kunnen overleven terwijl de postmoderne kolonisatie vordert. We moeten voorkomen dat we ze zien als "onbeschaafde" wilden. Ze brachten eenvoudigweg verschillende culturen en andere vormen van beschaving voort die in het verleden zeer ontwikkeld waren. Cf. Evaristo Eduardo de Miranda, Quando o Amazonas corria para o Pacífico, Petrópolis 2007, 83-93.

Voor de kolonisatie was de bevolking geconcentreerd op de oevers van de rivieren en meren, maar de opmars van de kolonisten dreef de voormalige bewoners naar het binnenland van het oerwoud. Vandaag de dag verdrijft de toenemende woestijnvorming velen naar buitenwijken of op de trottoirs van de steden, soms in extreme armoede, maar ook in een interne versnippering door het verlies van de waarden. Daar missen ze vaak de referentiepunten en culturele wortels die hen een identiteit en een gevoel van waardigheid gaven, en ze vullen de gelederen van de onteigenden aan. Hierdoor wordt de culturele overdracht van een wijsheid, die al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven, afgesneden. Steden, die plaatsen van ontmoeting, van wederzijdse verrijking, van bevruchting tussen verschillende culturen zouden moeten zijn, worden het toneel van een pijnlijke achteruitgang.

Elk volk dat in het Amazonegebied heeft weten te overleven heeft zijn eigen culturele identiteit en een unieke rijkdom in een multicultureel universum, door de nauwe relatie die de bewoners met hun omgeving aangaan, in een symbiose - niet-deterministisch - die moeilijk te begrijpen met denkwijzen van elders:

"Ooit was er een landschap dat uitkwam met zijn rivier. 
zijn dieren, zijn wolken en zijn bomen.
Maar soms, als hij nergens te zien was...
het landschap met de rivier en de bomen,
dingen moesten uitkomen in de geest van een jongen." Juan Carlos Galeano, «Paisajes», en Amazonia y otros poemas, ed. Universidad Externado de Colombia, Bogotá 2011, 31.

"Van de rivier maak je bloed [...].
Sta dan op,
ontkiemt en groeit
dat je wortel
zich vastklampen aan de aarde
voor altijd en altijd
en ten slotte
Wees een kano,
boot, vlot,
Pate, pot,
melkstal en man" Javier Yglesias, «Llamado», en Revista peruana de literatura, n. 6 (junio 2007), 31.

Menselijke groepen, hun levenswijze en wereldbeeld, zijn net zo gevarieerd als het grondgebied, omdat ze zich hebben moeten aanpassen aan de geografie en haar mogelijkheden. Vissersdorpen zijn niet hetzelfde als jacht- en verzameldorpen in het binnenland of dorpen die overstromingsgebieden bebouwen. In het Amazonegebied vinden we nog steeds duizenden inheemse gemeenschappen, afro-afstammelingen, riviermensen en stadsbewoners die zeer verschillend zijn van elkaar en die een grote menselijke diversiteit herbergen. Door middel van een territorium en zijn kenmerken manifesteert God zich en weerspiegelt Hij iets van Zijn onuitputtelijke schoonheid. Daarom ontwikkelen de verschillende groepen, in een vitale synthese met hun omgeving, hun eigen wijze van wijsheid. Degenen onder ons die van buitenaf observeren, zouden onrechtvaardige generalisaties, simplistische discoursen of conclusies, die alleen uit onze eigen mentale structuren en ervaringen worden getrokken, moeten vermijden.

Document

Naam: QUERIDA AMAZONIA
Geliefde Amazone
Soort: Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 2 februari 2020
Copyrights: © 2020, Libreria Editrice Vaticana /Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Voorlopige gedeeltelijke werkvertaling vanuit het Spaans: redactie
Teksten worden verder bewerkt en notenapparaat aangevuld
Bewerkt: 16 mei 2020

Opties

Internetadres
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam