• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
   Dit is een werkvertaling

Het Amazonegebied is een plurinationaal samenhangend geheel, een groot biomechanisme dat wordt gedeeld door negen landen: Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela en Frans-Guyana. Toch richt ik deze vermaning tot de hele wereld. Aan de ene kant doe ik dat om genegenheid en de zorg te helpen op te wekken voor dit gebied dat ook 'van ons' is en om hen uit te nodigen het te bewonderen en te erkennen als een heilig mysterie; aan de andere kant omdat de aandacht van de Kerk voor de problemen van deze regio ons dwingt om kort enkele vragen op te pakken die we niet mogen vergeten en die andere regio's op aarde kunnen inspireren om hun eigen uitdagingen het hoofd te bieden.

Alles wat de Kerk aanbiedt moet op een originele manier geïncarneerd worden in elk deel van de wereld, zodat de Bruid van Christus veelvormige gezichten kan aannemen die de onuitputtelijke rijkdom van de genade beter tot uiting brengt. De prediking moet vleesworden, de spiritualiteit moet vleesworden, de structuren van de Kerk moeten vleesworden. Daarom durf ik in deze korte aanmaning nederig vier grote dromen uit te spreken die de Amazone in mij inspireert.

Ik droom van een Amazone dat de rechten van de armsten bevordert, van de oorspronkelijke volkeren, de allerlaatsten, waar hun stem wordt gehoord en hun waardigheid wordt bevorderd.

Ik droom van een Amazone die de culturele rijkdom verdedigd, die haar onderscheid van de rest, waar de menselijke schoonheid op zo'n diverse manieren schittert.

Ik droom van een Amazone die waarde hecht aan haar overweldigende natuurschoon dat haar siert, het overvolle leven dat haar rivieren en bossen vult.

Ik droom van christelijke gemeenschappen die in staat zijn zichzelf te geven en te incarneren in het Amazonegebied, tot het punt dat ze de Kerk nieuwe gezichten geeft met Amazone-kenmerken.

Document

Naam: QUERIDA AMAZONIA
Geliefde Amazone
Soort: Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 2 februari 2020
Copyrights: © 2020, Libreria Editrice Vaticana /Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Voorlopige gedeeltelijke werkvertaling vanuit het Spaans: redactie
Teksten worden verder bewerkt en notenapparaat aangevuld
Bewerkt: 6 augustus 2021

Opties

Internetadres
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam