• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

“Dit mag bij u niet het geval zijn”: een antwoord van de Heer dat vooral een uitnodiging eninspanning is om het beste in de leerlingen te recupereren zodat zij zich niet laten bederven en gevangen nemen door de logica van de wereld die de blik afleidt van het wezenlijke. 

“Dit mag bij u niet het geval zijn”: het is de stem van de Heer die de gemeenschap behoedt te veel naar zichzelf te kijken in plaats van de blik, de hulpbronnen, de verwachtingen en het hart te richten naar wat telt: de zending. Zo leert Jezus ons dat bekering, omvorming van het hart en hervorming van de Kerk altijd vanuit een missionair standpunt gebeuren en zullen gebeuren, want dit veronderstelt dat men niet langer zijn eigenbelang ziet en nastreeft maar de belangen van de Vader ziet en zoekt. De bekering van onze zonden, van ons egoïsme is en zal nooit een doel op zich zijn, maar beoogt hoofdzakelijk de groei in trouw en beschikbaarheid omwille van de zending. En dit zodanig, dat wij in het uur van de waarheid, vooral wanneer onze broeders het moeilijk hebben, de juiste ingesteldheid en beschikbaarheid zouden hebben om hen te begeleiden en allen en ieder afzonderlijk te aanvaarden, en niet bedreven worden in het uitstellen van de dingen hetzij door bekrompenheid Vgl. Jorge Mario Kardinaal Bergoglio, S.J., Ejercicios Espirituales a los Obispos espagnoles (1 jan 2006) of erger nog, omdat wij in discussie gaan en denken aan wie onder ons de belangrijkste zal zijn.

Wanneer wij de zending vergeten, wanneer wij het concrete gelaat van de broeders vergeten, sluit ons leven zich op in het nastreven van eigenbelang en eigen zekerheden. Zo beginnen wrevel, droefheid en weerzin toe te nemen. Stilaan verdwijnt de ruimte voor de anderen, de Kerkgemeenschap, de armen envoor de stem van de Heer. Op die manier verliest men de vreugde en zal het hart uiteindelijk verdrogen. Vgl. Paus Franciscus, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over de verkondiging van het Evangelie in de wereld van vandaag - Naar aanleiding van de Bisschoppensynode 2012 over de nieuwe evangelisatie, Evangelii Gaudium (24 nov 2013), 2

“Dit mag bij u niet het geval zijn”, zegt de Heer ons, (....) “wie onder u de eerste wil zijn moet de slaaf van allen zijn” (Mc. 10, 43-44). Het is de zaligheid van het magnificat die wij dagelijks geroepen zijn aan te heffen. Het is de uitnodiging die de Heer tot ons richt opdat wij niet zouden vergeten dat gezag in de Kerk groeit met de capaciteit om de waardigheid van de ander te bevorderen, de ander te zalven, zijn wonden en zijn hoop te genezen die zo dikwijls beledigd werd. Het is ons herinneren dat wij hier zijn omdat wij uitgenodigd zijn “aan de armen de Blijde Boodschap te brengen, aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken, en aan blinden, dat zij zullen zien; om verdrukten te laten gaan in vrijheid, om een genadejaar af te kondigen van de Heer” (Lc. 4, 18-19).

Document

Naam: DE GROOTSTE PROMOTIE: CHRISTUS DIENEN IN HET VOLK GODS
Gebedsdienst bij gelegenheid van het publieke gewone consistorie voor de creatie van 14 nieuwe kardinalen - Sint-Pietersbasiliek
Soort: Paus Franciscus - Homilie
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 28 juni 2018
Copyrights: © 2018, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Vert. uit het Frans (zenit.org): maranatha-gemeenschap; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 29 juni 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam