• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
In dit verband, betekent “één om de hoop te verdedigen”, het bevorderen en ontwikkelen van een integrale ecologie als alternatief voor “een ontwikkelingsmodel dat reeds voorbijgestreefd is maar dat humane en sociale ontwaarding blijft veroorzaken, evenals die van het milieu”. Paus Franciscus, Urbi et Orbi, Voorafgaand aan de zegen “Urbi et Orbi” - Kerst 2017 - Logia van de Sint Pietersplein, Het Kind Jezus (25 dec 2017) En dat vereist dat geluisterd wordt naar mensen en de lokale bevolking, dat zij als waardevolle gesprekspartners erkend en gerespecteerd worden. Zij hebben een rechtstreekse band met de aarde, zij kennen haar tijden en processen en bijgevolg de rampzalige effecten die vele projecten in naam van de ontwikkeling aan het uitlokken zijn. Heel het vitale weefsel dat de natie samenstelt, is aan het ontbinden. De ontwaarding van het milieu kan helaas niet gescheiden worden van de morele degradatie van onze gemeenschappen. Wij kunnen ze niet als twee onderscheiden kwesties beschouwen.

Zo is bijvoorbeeld, clandestiene mijnontginning een gevaar geworden die mensenlevens vernietigt; bossen en rivieren worden verwoest tegelijk met al de rijkdom die zij bezitten. Heel dat proces van ontwaarding impliceert en promoot organisaties die los staan van wettelijke structuren, die veel van onze broeders degraderen en onderwerpen aan mensenhandel – een nieuwe vorm van slavernij -, aan zwartwerk, delinquentie ... en andere kwalen die hun waardigheid zwaar aantasten en tegelijk die van de natie.

Document

Naam: JA AAN INTEGRALE ECOLOGIE, NEE AAN CORRUPTIE
Ontmoeting met de autoriteiten, burgerlijke overheden en het Corps Diplomatique - Regeringspaleis Honour Yard (Lima, Peru)
Soort: Paus Franciscus - Toespraak
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 19 januari 2018
Copyrights: © 2018, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Vert. uit het Frans (zenit.org): maranatha-gemeenschap; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam