• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Ik verheug mij tevens over een historisch feit: te weten dat in dit land de hoop het gelaat heeft van de heiligheid. Peru heeft heiligen voortgebracht die wegen van geloof openden voor heel het Amerikaanse continent. En om er slechts één te noemen: Martin de Porres, een boerenzoon, die de kracht en rijkdom getoond heeft die opwellen wanneer mensen zich in liefde bevestigen. Peru is een land van hoop, dat uitnodigt en uitdagingen vertegenwoordigt voor de eenheid van heel zijn volk. Dit volk heeft de verantwoordelijkheid de eenheid te bewaren, onder meer om al die redenen tot hoop te verdedigen.

Over deze hoop hangt echter een schaduw, zweeft een bedreiging. “Nooit heeft de mensheid zo veel macht over zichzelf gehad en niets waarborgt dat zij er altijd goed gebruik zal van maken, vooral als men ziet hoe zij er nu gebruik van maakt”. Paus Franciscus, Encycliek, 'Wees geprezen' - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis, Laudato Si' (24 mei 2015), 104 Dat blijkt duidelijk in de manier waarop wij de natuurlijke rijkdommen van de aarde aan het plunderen zijn, zonder dewelke geen enkele vorm van leven mogelijk is. Het verdwijnen van de savanne en wouden impliceert niet alleen het verdwijnen van soorten die in de toekomst uiterst belangrijke rijkdommen zouden kunnen betekenen, maar ook het verdwijnen van vitale relaties die uiteindelijk heel het ecosysteem aantasten. Vgl. Paus Franciscus, Encycliek, 'Wees geprezen' - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis, Laudato Si' (24 mei 2015), 32

Document

Naam: JA AAN INTEGRALE ECOLOGIE, NEE AAN CORRUPTIE
Ontmoeting met de autoriteiten, burgerlijke overheden en het Corps Diplomatique - Regeringspaleis Honour Yard (Lima, Peru)
Soort: Paus Franciscus - Toespraak
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 19 januari 2018
Copyrights: © 2018, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Vert. uit het Frans (zenit.org): maranatha-gemeenschap; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam