• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
   Dit is een werkvertaling
Horen

Het moet onmiddellijk gezegd dat de roepstem van de Heer niet zo opvallend is als alle andere dingen die we in ons dagelijks leven kunnen horen, zien of aanraken. God komt op een stille en discrete wijze zonder zich aan onze vrijheid op te dringen. Daarom kan het gebeuren dat zijn stem stil blijft door de vele zorgen en spanningen waardoor onze geest en ons hart in beslag worden genomen.

Het is daarom nodig dat wij op een dieper niveau naar zijn Woord en naar het eigen levensverhaal luisteren, aandacht hebben voor de kleine dingen van het dagelijkse leven, alles wat er gebeurt met de ogen van het geloof lezen en dat wij open blijven voor de verrassingen van de heilige Geest.

We zullen nooit de bijzondere en persoonlijke roep van God die Hij voor ons in gedachten heeft, ontdekken als we in onszelf en in onze gewoonten van altijd opgesloten blijven en apathisch ons leven verkwisten in onze eigen kleine wereld. We zouden de kans missen om groot te dromen en hoofdrolspelers te worden in de unieke en eigen geschiedenis die God met ons wil schrijven.

Ook Jezus werd geroepen en gezonden. Daarom trok Hij zich in stilte terug. Hij luisterde en las het Woord in de synagoge, en ontdekte er in het licht en de kracht van de heilige Geest de volle betekenis van voor wat zichzelf en de geschiedenis van het volk Israël betrof.

Deze innerlijke houding van luisteren wordt met de dag steeds moeilijker, ondergedompeld als we zijn in een wereld vol lawaai, overprikkeld en beladen met informatie. De hectiek die onze steden en buurten soms overheerst, gaat vaak gepaard met een innerlijke onzekerheid en verwarring. Ze belet ons om op adem te komen, de vreugde van de contemplatie te proeven, rustig de gebeurtenissen van ons leven te overdenken en in vertrouwen op de goddelijke Voorzienigheid tot een vruchtbare onderscheiding voor ons leven te komen.

Zoals we weten komt het koninkrijk van God stil en onopgemerkt Vgl. Lc. 17, 21 , en kunnen we alleen de tekenen onderscheiden wanneer we net zoals de profeet Elia, in de diepte van onze ziel binnengaan en ons openen voor de nauwelijks op te merken goddelijke bries. Vgl. 1 Kon. 19, 11-13

Document

Naam: DE ROEP VAN DE HEER HOREN, HERKENNEN EN BELEVEN
55e Wereldgebedsdag voor geestelijke roepingen
Soort: Paus Franciscus - Boodschap
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 3 december 2017
Copyrights: © 2018, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk
Werkvert. uit het Spaans: Pater F. Hacour, Roepingenpastoraal Vlaanderen; alineanummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!

Opties

Internetadres
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam