• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

RUTILANS AGMEN
Ter gelegenheid van het 9e eeuwfeest van het sterven van Sint Stanislaus, bisschop en martelaar

{...}

Dit jaar inderdaad, waarin de Kerk in dit land het negende eeuwfeest viert sedert de Heilige Stanislas tot bisschop van Krakau werd gekroond door de martelaar, mag de stem van de bisschop van Rome en van de opvolger van de gelukzalige Petrus niet ontbreken. Dit jubileum is van een uitzonderlijk belang en het is zeer nauw verbonden met de geschiedenis van de Kerk en van het Poolse volk. Dit volk immers, heeft gedurende duizend jaar van zijn geschiedenis welhaast intieme relaties onderhouden en tot bloei gebracht met de Kerk.

De stem van de Kerk, herhalen we het nogmaals, mag niet ontbreken, temeer daar, door een geheimzinnig plan van God, diegene die tot de katheder van Petrus werd verheven, als opperste herder van de Kerk, precies diegene is die weinig tevoren de opvolger was van de Heilige Stanislas op de bisschoppelijke zetel van Krakau.

Het is werkelijk een prachtige eer die mij te beurt valt, u deze brief te mogen bekendmaken ter gelegenheid van de negende eeuwfeestviering van de dood van de Heilige Stanislas. Ik had er overigens zelf om verzocht bij mijn voorganger, Paulus VI, wiens faam alom bekend is, en vervolgens bij zijn rechtstreekse opvolger Johannes Paulus I, die het pauselijk ambt slechts 33 dagen kon uitoefenen. Vandaag dus, voer ik niet alleen die handeling uit waar ik bij onze twee voorgangers om had verzocht toen ik nog met het aartsbisdom van Krakau was belast, maar laat ik ook één van mijn dierbaarste wensen in vervulling gaan. Wie had ooit kunnen denken dat, bij het naderen van de plechtige vieringen ter gelegenheid van dat jubileum van de Heilige Stanislas, Ikzelf die bisschopszetel van Krakau, die door de heilige bezet is, zou verlaten en dat, door de keuze van de vaders kardinalen die in conclaaf zijn bijeengekomen, ik naar de zetel van Rome zou zijn overgeplaatst? Wie had ooit kunnen vermoeden dat ik die plechtige jubileumviering niet zou bijwonen in de hoedanigheid van 'familievader' die de plechtigheden organiseert, doch zelf te gast zou zijn op de bodem van mijn voorouders, als eerste Romeinse paus van Poolse nationaliteit, en als eerste paus, in de geschiedenis van de Kerk, die op bezoek is in dat land.

{...}

{...}

{...}

{...}

Document

Naam: RUTILANS AGMEN
Ter gelegenheid van het 9e eeuwfeest van het sterven van Sint Stanislaus, bisschop en martelaar
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Brief
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 8 mei 1979
Copyrights: © 2005, gedeeltelijke vertaling: Stg. VAAK
Bewerkt: 28 december 2017

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
 
|
Pagina delen: 
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2018, Stg. InterKerk, Schiedam