• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Wat kenmerkt het mondgebed?
Bij het mondgebed wordt het lichaam betrokken bij het innerlijk gebed van het hart. Zelfs het meest innerlijke gebed kan niet zonder het mondgebed. In ieder geval moet het steeds uit een persoonlijk geloof voortkomen. Met het Onze Vader heeft Jezus ons een perfecte formule voor het mondgebed geleerd.
Wat is overweging?
De overweging of meditatie is een biddend nadenken, dat vooral vertrekt vanuit het Woord van God in de Bijbel. Zij zet de gedachte, de verbeelding, de emotie, en het verlangen aan het werk, om ons geloof te verdiepen, ons hart te bekeren en onze wil te sterken om Christus te volgen. Zij is een fase die voorafgaat aan de liefdevolle vereniging met de Heer.
Wat is het inwendig gebed?
Het inwendig of contemplatief gebed is een eenvoudige blik op God gericht, in stilzwijgen en in liefde. Het is een gave van God, een moment van zuiver geloof waarin de biddende Christus zoekt, zich overgeeft aan de liefdevolle wil van de Vader en zijn wezen verzamelt onder de werking van de heilige Geest. De heilige Theresia van Avila omschrijft het als intieme betrekking van vriendschap “waarin men zich vaak onder vier ogen onderhoudt met God door wie men zich bemind weet”.

Document

Naam: COMPENDIUM VAN DE CATECHISMUS VAN DE KATHOLIEKE KERK
Soort: Catechismus-Compendium
Datum: 28 juni 2005
Copyrights: © 2005, Libreria Editrice Vaticana
© 2005, Vert.: Werkgroep Compendium
Deze werkvertaling is uitgangspunt geweest voor de officiële uitgave. Deze versie wordt binnenkort geconformeerd aan de officiële uitgave.
Bewerkt: 17 juli 2020

Referenties naar dit document

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam