• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Dit is de uiteindelijke betekenis van het sleutelconcept van de conciliaire Constitutie, de participatio actuosa. Voor de Kerk bestaat deze deelname uit het worden van een instrument van Christus de Priester, om zo deel te hebben aan Zijn Trinitaire missie. De Kerk deelt in het liturgische werk van Christus in zoverre zij Zijn instrument is. Zo gezien kunnen woorden over de “vierende gemeenschap” een mate van dubbelzinnigheid bevatten die ware voorzichtigheid vereist. Vgl. Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten, Het Sacrament van de verlossing - Wat nageleefd en vermeden dient te worden met betrekking tot de allerheiligste Eucharistie, Redemptionis Sacramentum (25 mrt 2004), 42 Participatio actuosa moet daarom niet worden gezien als de noodzaak om iets te doen. Op dit punt is de leer van het Concilie vaak verdraaid. Het is veeleer een kwestie van het toelaten dat Christus ons vastneemt om ons met Zijn offer te verenigen.

Liturgische participatio moet daarom worden begrepen als een genade van Christus die de Kerk “steeds tot Zijn deelgenote” maakt. 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de heilige liturgie, Sacrosanctum Concilium (4 dec 1963), 7 Hij is degene die het initiatief neemt, die voorrang heeft. Het is de Kerk “die haar Heer aanroept en door Hem haar eredienst verricht voor de eeuwige Vader”. 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de heilige liturgie, Sacrosanctum Concilium (4 dec 1963), 7

De priester moet daarom dit instrument worden dat Christus door zich heen laat stralen. Zoals onze Heilige Vader Paus Franciscus recent memoreerde is de celebrant niet de gastheer van een show, hij moet niet op zoek zijn naar de bevestiging van de gemeente, voor hen staan alsof zij geroepen waren voornamelijk met hem in dialoog te treden. Binnengaan in de geest van het Concilie betekent – daarentegen – onszelf wegcijferen, de schijnwerper afwijzen.

Document

Naam: DE LITURGIE VOLGENS SACROSANCTUM CONCILIUM
Soort: Robertus Kard. Sarah - Artikel
Auteur: Robertus Kard. Sarah
Datum: 12 juni 2015
Copyrights: © 2015, Osservatore Romano / www.ccwatershed.org / Adoremus Bulletin / incaelo.wordpress.com
Engelse vert. vanuit Italiaanse versie: Christopher Ruff;
Nederlandse vert. vanuit het Engels: Mark de Vries;
alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 6 augustus 2020

Referenties naar dit document

 
Geen dossiers gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam