• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

BEGROETING BIJ AANVANG VAN DE H. MIS MET GELOVIGEN VAN ARMEENSE RITUS
Sint Pietersbasiliek

Dierbare broeders en zusters Armeniërs,
Dierbare broeders en zusters!

Bij verschillende gelegenheden noemde ik deze tijd een tijd van oorlog, een derde wereld oorlog 'stukje bij beetje', waarvan we elke dag de gruwelijke misdaden, slachtingen en bloedige waanzin van de vernietiging zien. Helaas, zelfs vandaag de dag horen we gedempte de kreet en verwaarlozen we zo veel van onze hulpeloze broeders en zusters, die vanwege hun geloof in Christus of van hun etniciteit publiekelijk en vreselijk worden vermoord - onthoofd, gekruisigd, levend verbrand - of gedwongen te vertrekken van hun grond.

Zelfs vandaag beleven we een soort genocide veroorzaakt door een algemene en collectieve onverschilligheid, door de medeplichtige stilte van Kaïn, die uitroept:; "Ik weet het niet?" "Ben ik mijn broeders hoeder?". (Gen. 4, 9) Paus Franciscus, Homilie, Militaire begraafplaats Redipuglia, Tijdens de H. Mis b.g.v. de 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog (13 sept 2014)

Onze menselijkheid heeft in de vorige eeuw drie grote ongehoorde tragedies meegemaakt: de eerste, die over het algemeen wordt beschouwd als "de eerste genocide van de twintigste eeuw" H. Paus Johannes Paulus II, Toespraak, Santa Etchmiadzin, Gemeenschappelijke verklaring van Paus Johannes Paulus II en Z.H. Karekin II (27 sept 2001); het raakte uw Armeniërs - de eerste christelijke natie - samen met de Syrische katholieken en Orthodoxen, de Assyriërs, de Chaldeeën en de Grieken. Werden bisschoppen, priesters, religieuzen, vrouwen, mannen, kinderen en zelfs de ouderen en zieken werden weerloos gedood. De andere twee waren die gepleegd door het nazisme en het stalinisme. En meer recent zijn er andere massamoorden, zoals die in Cambodja, Rwanda, Burundi, in Bosnië. Toch lijkt het erop dat de mensheid niet in staat is om te stoppen met het vergieten van onschuldig bloed. Het lijkt erop dat het enthousiasme, waarmee na het einde van de Tweede Wereldoorlog gebouwd is, aan het verdwijnen en het oplossen is. Het lijkt erop dat de menselijke familie weigert om te leren van hun fouten, veroorzaakt door de wet van terreur; en zo ook vandaag zijn er mensen die proberen om hun eigen soort te laten verdwijnen, met de hulp van enkelen en met de medeplichtige stilte van anderen, die toeschouwers blijven. We hebben nog niet geleerd dat "oorlog waanzin is, een nutteloze slachting". Vgl. Paus Franciscus, Homilie, Militaire begraafplaats Redipuglia, Tijdens de H. Mis b.g.v. de 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog (13 sept 2014)

Dierbare trouwe Armeniërs, vandaag herdenken we met een door pijn doorboord hart, maar vol van hoop in de Verrezen Heer, de honderdste verjaardag van die tragische gebeurtenis, en die enorme druk van uitroeiing, die wreedheid die uw voorouders hebben geleden. Vergeet niet dat herinneren inderdaad een verplichting, want als er geen geheugen meer is betekent het dat het kwaad nog steeds de wond open houdt; het verbergen van het kwaad of het kwaad ontkennen is als het veronachtzamen van een wond, dat zal blijven bloeden!

Ik groet u met genegenheid en dank u voor uw getuigenis.

Welkom en dank u voor uw aanwezigheid Mr. Serzh Sargsyan, president van de Republiek Armenië.

Hartelijk begroet ik mijn broeders patriarchen en bisschoppen, Zijne Heiligheid Karekin II, Opperste Patriarch en Catholicos van alle Armeniërs; Zijne Heiligheid Aram I, Catholicos van het Grote Huis van Cilicië; Zijne Zaligheid Nerses Bedros XIX, Patriarch van Cilicië van de Armeense katholieken; en de twee Catholicossati de Armeense Apostolische Kerk en de Armeense patriarchaat van de Katholieke Kerk.

Met de vaste zekerheid dat het kwaad nooit van God, de oneindig Goed, komt en geworteld in het geloof, belijden wij dat wreedheid nooit kan worden toegeschreven aan Gods werk en bovendien mag het niet plaatsvinden met een rechtvaardiging op zijn heilige naam. We beleven deze viering door onze ogen gericht te houden op de verrezen Jezus Christus, Winnaar van zowel de dood als het kwade!

Document

Naam: BEGROETING BIJ AANVANG VAN DE H. MIS MET GELOVIGEN VAN ARMEENSE RITUS
Sint Pietersbasiliek
Soort: Paus Franciscus - Toespraak
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 12 april 2015
Copyrights: © 2015, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk
Werkvert. uit het Italiaans, aleneaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 9 oktober 2021

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam