• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

VERKLARING NAAR AANLEIDING VAN 100 JAAR SINDS HET BEGIN VAN DE EERSTE WERELDOORLOG

Op 4 augustus van dit jaar zal het 100 jaar geleden zijn dat bij ons de Groote Oorlog begon

Op 4 augustus van dit jaar zal het 100 jaar geleden zijn dat bij ons de Groote Oorlog begon. Als katholieken in ons land, maar verbonden met vele anderen die ons geloof niet delen, willen wij bij deze gebeurtenis stilstaan. We willen natuurlijk niet de oorlog zelf gedenken, en nog minder vieren. Want oorlog is altijd wreed, en wordt nooit tot iets goeds. Maar wij willen eer betuigen aan de ontelbare slachtoffers van deze oorlog, tot welk kamp ze ook hebben behoord. En wij willen ons diegenen herinneren die hebben gestreden en geleden voor wat zij toen beschouwden als hun vaderlandse plicht waaraan zij niet mochten verzaken.

Voor hen allen vragen wij dat in alle katholieke kerken in ons land de klokken worden geluid komende maandag 4 augustus om 12u 's middags. Maar het zal ons ook verheugen indien andere christelijke gemeenschappen of religies zich op hun manier daarbij aansluiten.

Maar méér nog willen wij, door deze manifestatie als burgers van ons land, allen eren die aan de vrede hebben gebouwd. Na twee verschrikkelijke wereldoorlogen hebben zij bewerkstelligd dat volkeren die ooit vijanden waren, vandaag met elkaar omgaan als partners, ja als broeders. Zoals Paulus VI tot de UNO betuigde: "Nooit meer oorlog!" H. Paus Paulus VI, Toespraak, Tot de 20ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (4 okt 1965), 5 We hopen dat dit op een dag het geval zal zijn voor de hele planeet, en niet enkel voor de oorlogvoerenden van 100 jaar geleden. Want in de solidariteit onder alle volkeren ter wereld dient de toekomst van de mensheid zich voor ons aan.

De bisschoppen van België, 31 juli 2014

 

Bron: Kerknet

Document

Naam: VERKLARING NAAR AANLEIDING VAN 100 JAAR SINDS HET BEGIN VAN DE EERSTE WERELDOORLOG
Soort: België
Auteur: Bisschoppenconferentie van België
Datum: 31 juli 2014
Copyrights: © 2014, kerknet.be
Bewerkt: 6 juni 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
 
|
Pagina delen: 
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam