• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

EDITO DECRETO
Twijfels omtrent de interpretatie van het decreet over de vereenvoudiging van de rubrieken

Moeten op de dagen van het afgeschafte octaaf van Driekoningen, in het feriale officie, die antifonen bij de Benedictus en het Magnificat gezegd worden, welke op de afzonderlijke dagen onder het octaaf staan aangegeven?

Welke antifoon moet gezegd worden in de Vespers van Vrijdag, gedurende de Paastijd, wanneer de volgende dag het officie van Maria of van een feest, dat eerste Vespers mist, plaats heeft?

Aangaande de plechtige votiefmissen wordt gevraagd: blijven de rubrieken van kracht, die voorschrijven, dat hun commemoratie onder dezelfde conclusie van de oratie van de dag moet geplaatst worden, wanneer zij niet gecelebreerd kunnen worden?

Antwoorden

Op III. Op de Zondag onder het afgeschafte octaaf van Hemelvaart is de kleur der paramenten wit en de praefatie die van Hemelvaart; op de Zondagen onder de afgeschafte octaven van Sacramentsdag en H. Hartfeest is de kleur der paramenten groen en de praefatie die van Drie-eenheid.

Op IX. Bevestigend, als de oratie als verplichtend is voorgeschreven; Ontkennend, als de oratie vrij wordt toegestaan. Onder het Veertigurengebed echter of bij gelegenheid van Uitstellingen, welke eventueel gedurende het jaar plaats hebben, moet de oratie van het H. Sacrament altijd gezegd worden slechts in alle Missen, welke aan het altaar van de uitstelling gecelebreerd worden.

Op X. De collecten door de Bisschop "simpliciter" voorgeschreven, worden weggelaten, wanneer de oraties, collecten inbegrepen, het getal drie bereikt hebben.

Document

Naam: EDITO DECRETO
Twijfels omtrent de interpretatie van het decreet over de vereenvoudiging van de rubrieken
Soort: Congregatie voor de Riten
Auteur: Gaetano Kard. Cicognani
Datum: 2 juni 1955
Copyrights: © 1955, Katholiek Archief, 10e jrg. nr. 50, p. 1170-1172
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam