• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Het laatste punt: God is onze kracht. Ik denk aan de tien, door Jezus genezen, melaatsen uit het Evangelie. Ze gaan Hem tegemoet, blijven op een afstand staan en roepen: “Jezus, Meester, ontferm U over ons!” (Lc. 17, 13). Het zijn zieken die nood hebben aan liefde en kracht. Zij zoeken iemand die hen zou genezen. En Jezus antwoordt door hen allen van hun ziekte te bevrijden. Het maakt indruk dat slechts een van hen op zijn stappen terugkeert om God te verheerlijken en Hem met luide stem dank te zeggen. Jezus zelf merkt dat op. Tien hebben geroepen om genezing te verkrijgen en slechts een is teruggekeerd om met luide stem God dank toe te roepen en te erkennen dat Hij onze kracht is. Weten te danken, weten te loven om wat God voor ons doet.

Laten we naar Maria kijken. Na de Aankondiging is het eerste gebaar dat ze stelt een gebaar van naastenliefde voor oude familielid Elisabeth; en de eerste woorden die ze spreekt zijn: “Mijn ziel prijst hoog de Heer”. Het is een zang van lofprijzing en dank aan God niet alleen om wat Hij in haar leven heeft bewerkt, maar voor zijn optreden in heel de heilsgeschiedenis. Alles is zijn gave. Als wij zouden verstaan dat alles een gave van God is, wat een geluk zou er niet in ons hart zijn. Alles is zijn gave. Hij is onze kracht! Dank zeggen is zo makkelijk maar ook zo moeilijk! Hoe dikwijls zeggen we dankjewel in het gezin? Het is een van de sleutelwoorden van het samenleven. “Pardon”, “excuseer”, “dankjewel”. Wanneer men in een gezin deze drie woorden gebruikt gaat het erop vooruit. “Pardon”, “excuseer”, “dankjewel”. Hoe dikwijls zeggen we dankjewel in het gezin? Hoe dikwijls zeggen we dankjewel aan wie ons helpt, aan wie ons nabij is, aan wie ons in het leven begeleidt? Dikwijls vinden we alles vanzelfsprekend! En dat gebeurt ook tegenover God. Het is makkelijk naar de Heer te gaan om iets te vragen, maar om Hem dank te zeggen: “Bah, dat ligt me niet”.

Laten we tijdens deze Eucharistieviering de voorspraak van Maria inroepen, dat zij ons helpt ons door God te laten verrassen, Hem elke dag trouw te zijn en Hem dank te zeggen omdat Hij onze kracht is. Amen

Document

Naam: GOD VERRAST ONS, VRAAGT ONS TROUW EN IS ONZE KRACHT
Tijdens de Eucharistieviering van de Mariale dag ter gelegenheid van het Jaar van het Geloof - Sint- Pietersplein
Soort: Paus Franciscus - Homilie
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 13 oktober 2013
Copyrights: © 2013, Libreria Editrice Vaticana / kerknet.be
Vert. uit het Italiaans: Marcel De Pauw MSC
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam