• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Hij is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en Zijn leven te geven. Christus' voetstappen volgend is de zelfgave aan alle mensen zowel een fundamentele plicht voor de Kerk als een indicatie voor de werkwijze van de missie.

Zelfgave betekent vooral het herkennen van andermans waarden en behoeften. "De missionaire houding begint altijd met een gevoel van diepe achting voor 'wat in de mens is', voor wat de mens zelf in de diepte van zijn geest heeft uitgewerkt aangaande de meest diepzinnige en belangrijke problemen. Het is een kwestie van alles te respecteren wat hem is bijgebracht door de Heilige Geest, die 'blaast waar hij wilt'". H. Paus Johannes Paulus II, Encycliek, Over de blijvende geldigheid van de missie-opdracht, Redemptoris Missio (7 dec 1990), 12

Net zoals Jezus Gods solidariteit met de mens toonde door aan de mens gelijk te worden, behalve in de zonde, zo wenst de kerk solidair te zijn met "de vreugde en de hoop, het verdriet en de angst van de mensen nu, speciaal met hen die arm of gekweld zijn". 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Kerk in de wereld van deze tijd, Gaudium et Spes (7 dec 1965), 1 Zij benadert de mens met de discretie en respect van een dienaar en gelooft dat de eerste en grootste dienstbaarheid de verkondiging van het Evangelie van Jezus is, om de Redder bekend te maken, de Ene die de Vader openbaarde en tegelijkertijd de mens zelf.

Tijdens de viering van Wereldmissiezondag op het Sint Pietersplein waren vele landen vertegenwoordigd met vlaggen, waaronder die van de staat Israƫl en van de Palestijnse organisatie.
Grond vanuit vijf continenten werden gemengd en zijn de voedingsbodem voor een olijfboom. Deze zullen naar Betlehem gebracht worden ter herinnering aan dit feest.

Document

Naam: DE MENSENZOON IS NIET GEKOMEN OM GEDIEND TE WORDEN, MAAR OM TE DIENEN
Wereldmissiezondag 2000
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Homilie
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 22 oktober 2000
Copyrights: © 2000, Stg. InterKerk, Poeldijk
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam