• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Tijdens de periode van de Sede Vacant zijn er twee soorten van Congregaties van Kardinalen: een Algemene Congregatie, dat is van het gehele College tot aan het begin van de verkiezing, en een Bijzondere Congregatie. Aan de Algemene Congregaties moeten alle Kardinalen deelnemen, die niet rechtmatig verhinderd zijn, zodra ze gehoord hebben van het vacant worden van de Apostolische Zetel. Die Kardinalen echter, die volgens de norm van nr. 33 van deze Constitutie geen recht hebben om de Paus te kiezen, is het toegestaan, wanneer zij het willen, om niet aan deze Algemene Congregaties deel te nemen.

De Bijzondere Congregatie bestaat uit de Kardinaal-Camerlengo van de Heilige Romeinse Kerk en uit drie Kardinalen, één uit elk der drie orden, die door het lot uit de kieskardinalen, die al in Rome aanwezig zijn, aangewezen worden. Het ambt van deze drie Kardinalen, die Assistenten heten, houdt op na drie dagen en in hun plaats treden, steeds door loting bepaald, andere Kardinalen met dezelfde ambtsduur, ook na het begin van de verkiezing.

Tijdens de verkiezingsperiode worden de belangrijkere zaken, indien dit nodig is, door de verzameling van de kiesgerechtigde Kardinalen behandeld, de gewone aangelegenheden worden daarentegen steeds door de Bijzondere Congregatie van de Kardinalen afgehandeld. Tijdens de periode van de Sede Vacant dragen de Kardinalen zowel in de Algemene als de Bijzondere Congregaties de gebruikelijke zwarte toog met rode zoom en knopen met rode sjerp, rode solideo, bisschopskruis en ring.

Document

Naam: UNIVERSI DOMINICI GREGIS
Over de Sede Vacante van de Heilige Stoel en keuze van de Paus van Rome
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Constitutie
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 22 februari 1996
Copyrights: © 1996, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk
Engelstalige versie voorzien van gedeeltelijke Nederlandse werkvertaling
Aan bewerking en vertaling kunnen geen rechten ontleend worden.
Bewerkt: 22 mei 2021

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam