• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Gij herinnert u ongetwijfeld, heren, die "2e Vaticaans Concilie - Overig document
Boodschap aan de mensen van het intellect en van de wetenschap
(8 december 1965)
" die op de sluitingsdag van het concilie werd afgekondigd. Alvorens uiteen te gaan, wendde de indrukwekkende vergadering zich tot u, om u deze dringende oproep na te laten: "zet uw onderzoekingen onvermoeibaar voort zonder ooit aan de waarheid te wanhopen! ... mogen zij met het licht van vandaag het licht van morgen zoeken tot aan de volheid van het licht." 2e Vaticaans Concilie, Overig document, Boodschap aan de mensen van het intellect en van de wetenschap (8 dec 1965), 3 En de concilievaders voegden hieraan toe: "Wij zijn de vrienden van uw roeping als beoefenaars van de wetenschap, de deelgenoten van uw inspanningen, de bewonderaars van uw veroveringen en, als het nodig is, de troosters van uw ontmoedigingen en van uw mislukkingen." 2e Vaticaans Concilie, Overig document, Boodschap aan de mensen van het intellect en van de wetenschap (8 dec 1965), 4

Deze laatste zin zou uw verwondering kunnen opwekken. Brengt het wetenschappelijk onderzoek niet zijn beloning met zich mee? Is de geleerde niet voor zijn moeite betaald door de hoge intellectuele voldoeningen die met zijn werk verbonden zijn?

De Kerk brengt ons echter een hogere wijsheid, bron van nog onvergelijkelijk hogere vreugden. Uw leven als geleerde gaat, om zo te zeggen, voorbij met het lezen in het grote boek van de natuur. Wij hebben een ander boek, dat ons de gedachten van God over de wereld meedeelt: het geïnspireerde, het Heilige Boek. Dat boek geeft de beslissende antwoorden die de wetenschap niet kan geven.

Document

Naam: TOT DEELNEMERS AAN DE STUDIEWEEK VAN DE PAUSELIJKE ACADEMIE VOOR WETENSCHAPPEN OVER "MOLECULAIRE KRACHTEN"
Soort: H. Paus Paulus VI - Toespraak
Auteur: H. Paus Paulus VI
Datum: 23 april 1966
Copyrights: © Katholiek Archief (1966), 21e jrg nr 35 p. 927-928
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam