• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Licht

Tenslotte nog een ander aspect van Kerstmis. Wanneer de engel van de Heer in de nacht van Jezus’ geboorte aan de herders verschijnt, merkt de evangelist Lucas op “zij werden omstraald door de glorie des Heren” (Lc. 2, 9) en de proloog van het Johannesevangelie spreekt over het Woord dat vlees werd en als het ware Licht in de wereld kwam, het Licht dat elke mens verlicht Vgl. Joh. 1, 9 . De Kerstliturgie is van licht vervuld. De komst van Christus verdrijft de duisternis van de wereld en vervult de Heilige Nacht met een hemels schijnsel en de glorie van God de Vader straalt over het gelaat van de mensen. Zelfs vandaag. Door het licht van Christus omhuld, worden wij door de liturgie van Kerstmis uitgenodigd onze geest en ons hart te laten verlichten door God die ons de glorie van Zijn gelaat getoond heeft. De eerste prefatie van Kerstmis verkondigt:

“Gij hebt uw heerlijkheid ontvouwd voor onze ogen, nieuw licht is opgegaan, uw woord is vlees geworden; zichtbaar zijt Gij geworden, onze God in Hem; - naar U gaat ons verlangen, onze liefde, naar U die nog verborgen zijt”.

Na in de geschiedenis door boodschappers en tekens gesproken te hebben en opgetreden te zijn, is God in het mysterie van de menswording “verschenen”; Hij kwam uit Zijn ontoegankelijk licht om de wereld te verlichten.

Document

Naam: DE GEBOORTE VAN DE HEER: MYSTERIE VAN VREUGDE EN LICHT
Over de Menswording van God, Kerst en Epifanie
Soort: Paus Benedictus XVI - Audiƫntie
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 4 januari 2012
Copyrights: © 2012, Libreria Editrice Vaticana
Vert.: Sorores Christi; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!

Opties

Internetadres
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam