• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Inderdaad, vele tientallen heiligen en zaligen hebben van het einde van de XVIIIe eeuw tot het begin van XIXe eeuw,  met de creativiteit van de naastenliefde velerlei wegen uitgeprobeerd om de Evangelische boodschap binnen de nieuwe sociale realiteit in praktijk te brengen. Het waren zonder twijfel deze initiatieven, met de offers en reflectie van deze mannen en vrouwen, die het terrein voor “Paus Leo XIII - Encycliek
Rerum Novarum
Over kapitaal en arbeid
(15 mei 1891)
” en andere sociale documenten van paus Pecci hebben voorbereid. Reeds in de tijd dat hij in België nuntius was, had hij begrepen dat de sociale kwestie positief en doeltreffend kon aangepakt worden door dialoog en bemiddeling. In een tijd van hardnekkig antiklerikalisme en levendige manifestaties tegen de paus, wist Leo XIII de katholieken te leiden en te steunen op de weg van constructieve deelname, rijke aan inhoud, krachtig inzake principes en open. 

{...}

Een zeer bejaarde paus, maar wijs en scherpzinnig, kon aldus een verjongde Kerk binnenleiden in de XXe eeuw, met de gepaste houding tegenover de nieuwe uitdagingen. Hij was een paus die politiek en fysiek nog de “gevangene” was van het Vaticaan, maar in werkelijkheid vertegenwoordigde hij met zijn leergezag een Kerk die in staat was de grote kwesties van de hedendaagse wereld zonder complexen het hoofd te bieden.

Document

Naam: PAUS LEO XIII, AUTEUR VAN DE SOCIALE ENCYCLIEK RERUM NOVARUM
Carpineto Romano
Soort: Paus Benedictus XVI - Homilie
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 5 september 2010
Copyrights: © 2010, Libreria Editrice Vaticana
Vert.: Sorores Christi; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 20 oktober 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!

Opties

Internetadres
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam