
Paus Benedictus XVI - 23 december 2009
Geliefde broeders en zusters,
Met de kerstnoveen die wij deze dagen vieren, nodigt de Kerk ons uit op een intense en diepe manier voor te bereiden op de aanstaande geboorte van de Verlosser. Het verlangen dat wij allemaal in het hart dragen, is dat het volgende kerstfeest ons te midden van de hectische bezigheden van onze tijd, serene en diepe vreugde zou geven zodat wij Gods goedheid van zeer nabij kunnen voelen en nieuwe moed krijgen.
Om de betekenis van het Kerstmis van de Heer beter te begrijpen, zou ik kort willen herinneren aan de historische oorsprong van dit hoogfeest. Het liturgische jaar van de Kerk heeft zich namelijk niet ontwikkeld beginnend bij de geboorte van Christus, maar vanuit het geloof in Zijn verrijzenis. Daarom is het oudste feest van het christendom niet Kerstmis maar Pasen; de verrijzenis van Christus is het fundament van het christelijk geloof, zij ligt aan de basis van de Evangelieverkondiging en van het ontstaan van de Kerk. Christen zijn betekent dus leven op de wijze van Pasen, door zich te laten opnemen in de dynamiek die het licht ziet bij het doopsel en ertoe leidt te sterven aan de zonde om met God te leven Vgl. Rom. 6, 4 .
In het christendom heeft het Kerstfeest definitieve vorm aangenomen in de IVe eeuw, toen het de plaats innam van het Romeinse feest van “Sol invictus”, de onoverwinnelijke zon; zo werd benadrukt dat de geboorte van Christus de overwinning is van het ware licht op de duisternis van kwaad en zonde. De bijzondere en intense spirituele sfeer die rond Kerstmis hangt, heeft zich echter in de Middeleeuwen ontwikkeld, dank zij de heilige Franciscus van Assisië, die zeer veel hield van de mens Jezus, van God-met-ons. Zijn eerste biograaf, Thomas van Celano, vertelt in de “Thomas van Celano
Vita seconda
Levensbeschrijving van de H. Franciscus van Assisi ()” dat de heilige Franciscus “meer dan aan alle andere hoogfeesten, onzegbaar zorg besteedde aan het Kerstfeest van het Kind Jezus en hij noemde de dag waarop God zich tot kind gemaakt had en aan een moederlijke borst gezogen had, het feest boven alle feesten” Thomas van Celano, Levensbeschrijving van de H. Franciscus van Assisi, Vita seconda. “Fonti Francescane”, n. 199, p. 492. Het is aan deze bijzondere devotie voor het mysterie van de Menswording dat de fameuze kerstviering in Greccio ontleend is. Ze werd de heilige Franciscus waarschijnlijk ingegeven door zijn bedevaart in het Heilig Land en de kribbe van Santa Maria Maggiore in Rome. Wat de Poverello van Assisië bezielde, was het verlangen concreet, levendig en actueel de ervaring op te doen van de nederige grootheid van de geboorte van het Kind Jezus en er iedereen de vreugde van mee te delen.
Dat is de wens die ik genegen richt tot u allen, uw families en degenen die u dierbaar zijn. Zalig Kerstmis aan u allen!