• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Ja, de tijden zijn veranderd, en veel. Bij het versnelde ritme waarmee momenteel de sociale veranderingen plaats vinden, zijn twintig jaar reeds lang. En wij staan sindsdien overigens op de drempel van de gewone als men wil, maar niettemin betekenisvolle en op zich belangrijke vervaldag, namelijk het jaar 2000.

Wanneer het sociale vraagstuk vandaag de omvang van de wereld heeft, welke afmetingen zal het hebben op die sindsdien nabije datum?

In 1967 was de verovering van de ruimte sinds enkele jaren begonnen. Sindsdien hebben wij de geleidelijke perfectionering gezien van de technologie, welke resultaten heeft bereikt die tot gisteren nog onvoorstelbaar waren, en zover is gekomen de bronnen van het leven zelf te manipuleren. Het fijne net van de wereldomspannende informatiesystemen omgeeft ons van zijn kant van alle zijden en dringt ook door in ons privé-leven.

Helaas hebben deze zeer verfijnde vormen van de hedendaagse technologie, die in zich goed zijn, maar zo ongelijk zijn verdeeld en door sommigen worden aangewend zonder aandacht voor de ethische orde, te dikwijls gediend om ingrepen te beramen en te verwezenlijken die in strijd zijn met het leven.en de waardigheid van de mens.

En bij dit zeker niet rooskleurige panorama komt nog de plaag van de werkloosheid, waarover ik heb gesproken in de encycliek H. Paus Johannes Paulus II - Encycliek
Laborem Exercens
Op de negentigste verjaardag van de encycliek Rerum Novarum
(14 september 1981)
. Vgl. H. Paus Johannes Paulus II, Encycliek, Op de negentigste verjaardag van de encycliek Rerum Novarum, Laborem Exercens (14 sept 1981), 18

Document

Naam: BIJ HET SLOT VAN DE HERDENKING VAN TWINTIG JAAR POPULORUM PROGRESSIO
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Toespraak
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 24 maart 1987
Copyrights: © 1987, Archief van Kerken, p. 783-789
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen dossiers gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam