• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Heren Kardinalen,
Vereerde broeders in het bisschopsambt en het priesterschapDierbare broeders en zusters!

Ik ben verheugd jullie te ontvangen ter gelegenheid van het congres over “De nalatenschap van het leergezag van Pius XII en het Tweede Vaticaans Concilie”, georganiseerd door de Pauselijke Lateraanse Universiteit samen met de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit. Het betreft een belangrijk congres vanwege het thema dat behandeld wordt en vanwege de erudiete personen die eraan deelnemen, afkomstig uit verschillende landen. Terwijl ik jullie allen mijn hartelijke groet overbreng, groet ik in het bijzonder Mons. Rino Fisichella, rector van de Lateraanse Universiteit en P. Gianfranco Ghirlanda, rector van de Gregoriaanse Universiteit, vanwege de vriendelijke woorden waarmee zij uitdrukking gegeven hebben aan de algemene gevoelens.

Ik heb het veeleisende thema, waarover jullie zich gebogen hebben, gewaardeerd. Wanneer men de afgelopen jaren sprak over Pius XII, heeft zich de aandacht op buitensporige wijze gericht op slechts één problematiek, die veelal op eenzijdige wijze behandeld werd. Afgezien van elke andere beschouwing, heeft dit een benadering verhinderd die tegemoet komt aan een persoon van grote historisch-theologische diepgang zoals het geval is bij paus Pius XII. Het geheel van indrukwekkende activiteiten verricht door deze paus en zeer in het bijzonder zijn leergezag, waarover jullie zich deze dagen gebogen hebben, zijn een veelzeggend bewijs van wat ik zonet kwam te zeggen. Immers, zijn leergezag wordt gekenmerkt door de grote en heilzame wijdte, als ook door zijn buitengewone kwaliteit, zodanig dat men kan zeggen dat het een kostbare nalatenschap vormt waaraan de Kerk schatplichtig is geweest en dit blijft zijn.

Document

Naam: TOT DE DEELNEMERS AAN HET CONGRES OVER “DE NALATENSCHAP VAN HET LEERGEZAG VAN PIUS XII EN HET TWEEDE VATICAANS CONCILIE”
Sala Clementina
Soort: Paus Benedictus XVI - Toespraak
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 8 november 2008
Copyrights: © 2008, Libreria Editrice Vaticana
Vertaald uit het Italiaans: Drs. J. Vijgen, alineanummering en -indeling: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam