• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De missionaire opdracht van de christenen en het door hen verkondigde universele kindschap Gods hebben de grondvesten van de antieke wereld aan het wankelen gebracht. Met de kerstening van de verschillende volkeren en de verheffing van Christendom tot staatsgodsdienst begonnen twee "volksmodellen" in de geschiedenis van het christendom werkzaam te worden:

  • Naar het Armeense model (begin 4e eeuw) ontstaat binnen de christenheid een veelvoud van "uitverkoren volkeren", die zichzelf als christelijke "cultuurnaties' beschouwen. Het christendom werd nationaal aangenomen, dat wil zeggen dat de nationale cultuur een christelijk stempel kreeg en het christendom een nationaal stempel - binnen de oosterse christenheid vaak in de vorm van nationale kerken. Deze zijn zich bewust van het christelijke universalisme, te weten het behoren tot een supranationale geloofsgemeenschap, maar toch nog meer gericht op een cultureel en kerkelijk verschil. Ze zien hun historische zending in de eerste plaats in het redden en bewaren van hun eigen speciale nationale godsdienstig-culturele identiteit.
  • Naar het Romeinse model (na 381) ontstaan er imperiale staatsnaties, die verschillende volkeren omvatten en meer op assimilatie gericht zijn. In het christendom zien ze een gemeenschappelijke noemer boven de nationale verschillen uit, een vervanging van de oude politieke godsdienst van het Romeinse rijk.

Met het uiteenvallen van het Romeinse rijk worden geleidelijk aan de fundamenten gelegd van een proces van groeiende culturele differentiëring, die vooral het Armeense model volgde en leidde tot het ontstaan van nationale staten alsook tot godsdienstige riten en vroomheidsgebruiken overeenkomstig het eigen culturele karakter van elk volk. Dit proces van differentiëring mag positief gezien worden als een bewijs van het inculturatie-vermogen van het christendom, dat altijd de breuk tussen evangelie en cultuur moet overwinnen en zich moet "incarneren in de verschillende culturen" H. Paus Johannes Paulus II, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Catechese geven in onze tijd, Catechesi Tradendae (16 okt 1979), 53. Met Johannes Paulus II kunnen we daarom zeggen: "Een geloof, dat geen cultuur is geworden, is een geloof, dat niet volledig ontvangen, niet volledig doordacht en niet trouw beleefd is."

Document

Naam: EEN KERK IN VEEL TALEN EN VOLKEREN
Richtlijnen voor de zielzorg onder allochtone Katholieken
Soort: Duitsland
Auteur: Mgr. dr. Josef Voss, voorzitter van Commissie XIV (Migratie)
Datum: 13 maart 2003
Copyrights: © 2004, Bisschoppelijke Commissie Cura Migratorum, Utrecht

Vertaling: M. de Leur, pr.

Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam