• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Hoe verrijkend is deze waarheid niet voor de mens in het derde millenium, die voortdurend op zoek is naar de eigen zelfrealisering. In de encycliek H. Paus Johannes Paulus II - Encycliek
Fides et Ratio
Over de verhouding van Geloof en Rede
(14 september 1998)
heb ik de factoren geanaliseerd die obstakels vormen op de weg naar het humanisme. Onder de meest frequente dient men te noemen het verlies van het vertrouwen in de rede en in haar metafysische capaciteit, de verwerping van de transcendentie, het nihilisme, het realitivisme, de ontkenning van de waarde van het menselijke inzichtsvermogen op de zoektoch naar de waarheid, het vergeten van het zijn, de ontkenning van de ziel, het overwicht van het irrationele en van het gevoelen, de vrees voor de toekomst en de existentiële angst. Om te antwoorden op deze zeer zware uitdaging, die raakt aan het toekomstige lot van het humanisme, heb ik aangeduid op welke wijze het denken van Sint-Thomas ons de basiselementen en een geldig antwoord kan leveren omwille van zijn robuust vertrouwen in de rede en zijn heldere uitleg van natuur en genade. Het christelijk humanisme, zoals dit geïllustreerd werd door Sint-Thomas, bezit de mogelijkheid om de zin van de mens en zijn waardigheid te redden. Dit is de belangrijke taak vandaag voor zijn leerlingen.

De christen echter weet ook dat God, bewogen door de liefde die hij heeft voor de mens, hierbij de medewerking in de verbetering van de wereld vraagt, evenals in het bestuur van de gebeurtenissen in de geschieden. In dit moeilijke begin van het derde millennium benadrukken velen, op een heldere wijze zelfs tot aan het lijden, de noodzaak van meesters en getuigen die in staat zijn om geldige wegen aan te duiden die leiden naar een wereld, méér waardig voor de mens. Aan de gelovigen komt de historische taak toe om in Christus “de weg” voor te stellen waarop men vooruitgaat naar een nieuwe mensheid zoals deze in het plan van God besloten ligt. Het is daarom duidelijk dat een prioriteit van de nieuwe evangelisatie precies ligt in het hulp bieden aan de huidige mens om tot een persoonlijke ontmoeting met Hem te komen en om met en voor Hem te leven.

Alhoewel Sint-Thomas geworteld was in zijn tijd en in de middeleeuwse cultuur, heeft hij een leer ontwikkeld die de situatie van zijn tijd overstijgt en kan hij ook vandaag de fundamentele richtlijnen bieden voor het huidige denken. Zijn leer en zijn voorbeeld zijn een voorzienende herinnering de onveranderlijke en eeuwige waarheden die noodzakelijk zijn om een bestaan te bevorderen dat waardig is aan de mens.

Document

Naam: AAN DE DEELNEMERS AAN HET INTERNATIONAAL THOMISTISCH CONGRES, 21-25 SEPTEMBER 2003
Castel Gandolfo (29 sept 2003 gepubliceerd)
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Boodschap
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 16 september 2003
Copyrights: © 2008, Vertaald: Drs. J. Vijgen
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam