• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

PERSBERICHT - 14 DECEMBER 2001 DAG VAN VASTEN

Paus Johannes Paulus II heeft het initiatief genomen om vrijdag 14 december 2001 een dag van vasten te laten zijn. Hij zegt onder andere:
"Wij kunnen niet het drukkende lijden vergeten dat zoveel broeders en zusters in onze wereld moesten en moeten ondergaan: duizenden onschuldige slachtoffers door de verschrikkelijke aanslagen van 11 september; ontelbare mensen die gedwongen worden om hun woonplaatsen te verlaten, op weg naar het onbekende, meer dan eens een wrede dood tegemoet gaande; vrouwen, ouderen en kinderen blootgesteld aan het gevaar te sterven van koude en honger.

We weten dat het gebed in kracht toeneemt als het vergezeld gaat van vasten en aalmoezen. Dat leert reeds het Oude Testament. De christenen hebben dit onderricht vanaf de eerste eeuwen opgenomen en vormgegeven, vooral in de periode van de Advent en de Veertigdagentijd. Van hun kant houden de gelovigen van de Islam momenteel de Ramadan, een maand gewijd aan vasten en gebed. Voor ons christenen begint binnenkort de Advent, een tijd om ons in gebed voor te bereiden op de viering van het Kerstfeest, de geboortedag van de "Vredevorst".

In deze gunstige tijd vraag ik aan de Katholieken vrijdag 14 december 2001 als vastendag te beleven, een dag waarop wij met aandrang tot God bidden dat Hij aan de wereld een stabiele vrede mag geven, gebaseerd op gerechtigheid, en mag bewerken dat er passende oplossingen gevonden worden voor de vele conflicten in de wereld. Datgene waarvan men door te vasten afstand doet, zal ter beschikking gesteld kunnen worden van de armen, in het bijzonder van hen die op dit moment gebukt gaan onder de gevolgen van het terrorisme en van de oorlog."

De Nederlandse Bisschoppen brengen dit initiatief graag onder de aandacht. De tijd van de Advent is een tijd van verwachting. De periode van de Advent kennen wij in Nederland ook als bijzondere tijd voor het daadwerkelijk betuigen van solidariteit. De dag van vasten waartoe de Paus oproept, biedt ons allen een bijzondere gelegenheid onze verwachting van de komst van de Heer in het kerstkind concreet vorm te geven in dienst van de velen die welhaast niets meer te verwachten hebben. Laat het een dag zijn van meer toeleg op het gebed, persoonlijk en in gemeenschap, een dag ook waarop we ons iets uit de mond sparen van wat we gewoonlijk eten en drinken. Een keer echt minderen op wat de persoonlijke behoeften zijn: dat kan een authentiek gebaar van vrede betekenen. Moge het zo zijn.

Utrecht, november 2001
Adrianus kardinaal Simonis,
voorzitter Nederlandse Bisschoppenconferentie

Document

Naam: PERSBERICHT - 14 DECEMBER 2001 DAG VAN VASTEN
Soort: Nederland
Auteur: Adrianus Kardinaal Simonis
Datum: 30 november 2001
Copyrights: © 2001, Secretariaat Rooms Katholiek Kerkgenootschap, Utrecht
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam