• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Terwijl ik op de drempel van dit nieuwe jaar denk aan de ernstigste noden van de mensheid, zou ik vervolgens de aandacht willen vestigen op dat deel van de menselijke familie dat in uiterste nood verkeert wegens de voedselsituatie. De honger en de ondervoeding vormen vandaag namelijk een dramatisch overlevingsprobleem voor miljoenen menselijke wezens, vooral kinderen, in uitgestrekte streken van onze aardbol. Mijn gedachten gaan vooral uit naar menig uitgestrekt gebied van Afrika die zijn getroffen door droogte zoals de Sahel, en van Azië die beschadigd zijn door natuurrampen of die het hoofd moeten bieden aan een aanzienlijke vloed vluchtelingen.

Volgens een rapport van de FAO zijn tenminste in zes en twintig Afrikaanse landen de nieuwe oogsten minder geweest dan die van het verleden. In verscheidene delen van dit continent duurt de hongersnood voort en worden periodieke schaarsten bewaarheid die niet weinig slachtoffers oogsten. Volgens de berekeningen van de deskundigen zullen de wereldgraanreserves voor het derde opeenvolgende jaar verminderen, indien de huidige tendens voortduurt. Van harte spreek ik de wens uit, dat alle verantwoordelijken, alle organisaties en alle mensen van goede wil hun bijdrage leveren voor de uitvoering van maatregelen die tot een doeltreffender hulp in staat stellen voor de broeders die zich in behoeftigheid bevinden, en dat tegelijkertijd een doeltreffender systeem wordt gecreëerd van voedselzekerheid. Het woord van Christus 'Ik had honger en gij hebt mij te eten gegeven', is een dringende en bijzonder actuele oproep aan onze verantwoordelijkheid.

De woorden van de heilige Paulus van de liturgie van vandaag zijn indringend. Het leven van de grote menselijke familie moet in heel de wereld worden veranderd onder het teken van de universele broederschap van de mensen. Wij zijn namelijk zonen: God heeft de Geest van zijn Zoon in onze harten gezonden, die roept Abba Vader! Daarom is niemand meer slaaf, maar zoon.

Document

Naam: DE VREDE TUSSEN DE MENSEN EN DE VOLKEN IS DE VRUCHT VAN DE BROEDERSCHAP
Tijdens de H. Mis op Wereldvredeszondag 1981
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Homilie
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 1 januari 1981
Copyrights: © 1981, Archief van Kerken 36e jrg. p. 748-752
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam