• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Gregorius werd uit een adellijke familie geboren. Zijn moeder wijdde hem aan God toe vanaf zijn geboorte, die plaatsvond rond 330. Na zijn eerste opvoeding in het gezin bezocht hij de beroemdste scholen van zijn tijd: eerst was hij in Cappadocië, waar hij vriendschap sloot met Basilius, de latere Bisschop van die stad, daarna verbleef hij in andere grote steden van de antieke wereld, zoals Alexandrië in Egypte en vooral Athene, waar hij de nieuwe Basilius ontmoette Vgl. H. Gregorius van Nazianze, Orationes theologicae. 43, 14-24: SC 384, 146-180.

Later zal Gregorius zich de vriendschap met hem herinneren en schrijven:

"In die tijd voelde ik me niet alleen gegrepen door verering voor mijn grote Basilius vanwege de serieusheid van zijn levenswijze en de rijpheid en wijsheid van zijn voordrachten, maar ik bracht ook anderen daartoe, die hem nog niet kenden... Hierin bestond onze wedijver: niet wie de eerste was, maar wie de andere de eerste liet zijn. Het leek als hadden wij één en dezelfde ziel in twee lichamen" H. Gregorius van Nazianze, Orationes theologicae. 43, 16.20: SC 384, 154-156.164.

Die woorden vormen een beetje een zelfportret van deze nobele ziel. Maar men kan zich ook voorstellen dat deze man, die zo sterk gericht stond op wat boven de aardse waarden uitging, veel geleden heeft onder de dingen van deze wereld.

Document

Naam: H. GREGORIUS VAN NAZIANZE (1)
(46e catechese in deze reeks)
Soort: Paus Benedictus XVI - Audiëntie
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 8 augustus 2007
Copyrights: © 2007, Libreria Editrice Vaticana
Vertaling uit het Italiaans, alineanummering en -indeling: Past. Chr. van Buijtenen, pr.
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam