• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Beste broeders en zusters,

na de tijd van de feesten keren we weer terug tot de gewone catechesen, ook als is het zo te zien op het Plein nog feest. Met de catechesen keren we, zoals gezegd, terug tot de eerder ingezette grote lijn. We hebben eerst over de Twaalf Apostelen gesproken, daarna over de leerlingen van de Apostelen, en nu zijn we bezig met de grote persoonlijkheden uit het geboorte uur van de Kerk, uit de oude Kerk. Het laatst hebben we gesproken over de Paus Benedictus XVI - Audiëntie
H. Ireneüs van Lyon
(28 maart 2007)
. Vandaag spreken we over Clemens van Alexandrië, een groot theoloog die waarschijnlijk in Athene is geboren rond de helft van de tweede eeuw.

Van Athene erfde hij die opvallende belangstelling voor de filosofie, die van hem een van de voorvechters zou maken van de dialoog tussen geloof en rede in de christelijke traditie. Toen hij nog jong was, kwam hij in Alexandrië, de stad die symbool staat voor de vruchtbare ontmoeting tussen diverse culturen die zo karakteristiek is voor het hellenistische tijdperk. Daar was hij leerling van Pantenus, totdat hij hem opvolgde in de leiding van de catechetische school. Talrijke bronnen getuigen dat hij priester werd gewijd. Tijdens de vervolging van 202-203 verliet hij Alexandrië om naar Caesarea in Kappadocië te vluchten, waar hij rond 215 gestorven is.

Document

Naam: H. CLEMENS VAN ALEXANDRIë
Soort: Paus Benedictus XVI - Audiëntie
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 18 april 2007
Copyrights: © 2007, Libreria Editrice Vaticana
Vertaling uit het Italiaans, nummering en alineaindeling: Past. Chr. van Buijtenen, pr.
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam