• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De lijst van door Afrika aan de kerk geschonken heiligen, een lijst die zijn grootste eretitel is, blijft groeien. Zou ik de namen onvermeld mogen laten van de meest recente onder hen, Clementine Anwarite, maagd en martelares uit Zaïre, die ik op Afrikaanse bodem in 1985 heb zalig verklaard, Victoire Rasoamanarivo uit Madagaskar en Josephine Bakhita uit Soedan die beiden tijdens mijn pontificaat zalig werden verklaard? Of de naam van Isidore Bakanja, Zaïrees martelaar, die ik tot de eer der altaren heb mogen verheffen tijdens de speciale vergadering voor Afrika?

“Andere zaligverklaringprocessen zijn nog in voorbereiding. De kerk in Afrika dient haar eigen martyrologium te schrijven, en zij moet aan de grote figuren uit de eerste eeuwen… de martelaren en heiligen toevoegen uit de jongste tijden.” H. Paus Johannes Paulus II, Homilie, Bij de sluiting van de Speciale Vergadering van de Bisschoppensynode over Afrika (8 mei 1994), 6
Voor de geweldige groei van de kerk in de laatste honderd jaar en voor de vruchten van heiligheid die zijn voorgebracht, is maar een verklaring mogelijk: dat alles is een gave van God, want menselijke toeleg alleen zou nooit in deze betrekkelijk korte tijd dit alles tot stand hebben kunnen brengen. Maar er is geen reden voor een werelds triomfalisme. Toen de synodevaders wezen op de glans van de kerk in Afrika, was hun enige bedoeling, de grote daden te prijzen van God voor Afrika’s bevrijding en heil.

“Door de Heer kreeg dit zijn bestand: het deed zich ons voor als een wonder” (Ps. 118, 23). “Omdat aan mij zijn wonderwerken deed Die machtig is, en heilig is zijn Naam” (Lc. 1, 49).

Document

Naam: ECCLESIA IN AFRICA
De Kerk in Afrika
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 14 september 1995
Bewerkt: 19 november 2020

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam