• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

SLEUTELWOORDEN VOOR DE KERSTMIS: NEDERIGHEID, STILTE, VERWONDERING, VREUGDE

Kerstmis is al nabij. Terwijl het plaatsen van de kerststal en de kerstboom hier op het plein wordt afgerond, moeten wij ons voorbereiden om dit grootse geloofsmysterie intens te beleven.

De liturgie van deze laatste Adventsdagen plaatst Maria in een bijzonder daglicht. De menswording van de Verlosser begint in haar hart, in haar "hier ben ik" vol van geloof, in haar beantwoording aan de goddelijke oproep. Als wij de authentieke betekenis van Kerstmis willen begrijpen, moeten wij naar haar kijken en haar aanroepen.

Maria is de moeder bij uitstek. Zij helpt ons de sleutelwoorden tot het mysterie van de geboorte van haar goddelijke Zoon te begrijpen: nederigheid, stilte, verwondering, vreugde.

Bovenal legt zij ons uit wat de nederigheid is, opdat God een plaats kan vinden in ons hart dat niet door trots en hoogmoed verduisterd is. Zij wijst ons de weg naar de waarde van de stilte die naar het gezang van de engelen en het gehuil van het Kind weet te luisteren, zonder verstrikt te raken in lawaai en verwarring. Samen met haar gaan wij in intieme verwondering naar de kerststal en zullen wij de eenvoudige en zuivere blijdschap smaken die door dit Kind naar de mensheid wordt gebracht.

In de Heilige Nacht, gaat er een ster op, "O Dageraad, afglans van het eeuwig licht en Zon der gerechtigheid" Antifoon bij het Magnificat, 4e zondag van de Advent, die zal oplichten over die in duisternis zijn gezeten of stervende zijn. Zo helpt de liturgie van vandaag ons in te stemmen met de positie van de Maagd en met Haar in afwachting te zijn op de geboorte van Christus.

Angelus Domini...

Document

Naam: SLEUTELWOORDEN VOOR DE KERSTMIS: NEDERIGHEID, STILTE, VERWONDERING, VREUGDE
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Angelus/Regina Caeli
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 21 december 2003
Copyrights: © 2003, Stg. InterKerk, Poeldijk
Bewerkt: 29 augustus 2016

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
 
|
Pagina delen: 
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam