LIBERTATIS CONSCIENTIAOver de christelijke vrijheid en bevrijding
(Soort document: Congregatie voor de Geloofsleer)
Joseph Kardinaal Ratzinger -
22 maart 1986
De christenen die aan de verwezenlijking werken van deze "beschaving van de liefde", die heel de ethisch-culturele erfenis van het Evangelie samenvat, staan voor een nooit eerder beleefde uitdaging. Deze taak vraagt een nieuwe bezinning op wat de verhouding is tussen het grootste gebod van de liefde en de sociale orde in heel haar ingewikkeldheid. Het directe besluit van deze bezinning is het uitwerken en uitvoeren van gewaagde actieprogramma's met het oog op de sociale en economische bevrijding van miljoenen mannen en vrouwen, die in een onduldbare situatie van economische, sociale en politieke onderdrukking verkeren. Deze actie moet beginnen met een zeer grote inspanning op het gebied van de vorming: vorming tot beschaving van de arbeid, vorming tot solidariteit, toegang van allen tot de cultuur.
Het leven van Jezus in Nazareth, een werkelijk "evangelie van de arbeid", biedt het levende voorbeeld en beginsel van de radicale culturele verandering, welke onontbeerlijk is om de ernstige problemen op te lossen, die onze tijd het hoofd moet bieden. Hij die, ofschoon Hij God was, in alles aan ons gelijk werd, besteedde het grootste deel van zijn aardse leven aan handenarbeid.
Vgl. H. Paus Johannes Paulus II, Encycliek, Op de negentigste verjaardag van de encycliek Rerum Novarum, Laborem Exercens (14 sept 1981), 6 De cultuur waarop onze tijd wacht, moet worden gekenmerkt door de volledige erkenning van de waardigheid van de menselijke arbeid, welke in al zijn adel en vruchtbaarheid naar voren komt in het licht van de mysteries van schepping en verlossing.
Vgl. H. Paus Johannes Paulus II, Encycliek, Op de negentigste verjaardag van de encycliek Rerum Novarum, Laborem Exercens (14 sept 1981), 24-27 Erkend als uitdrukking van de persoon, wordt de arbeid een bron van zin en creatieve kracht.
De oplossing van het grootste deel van de ernstige problemen van de ellende wordt gevonden in de bevordering van een echte beschaving van de arbeid. De arbeid is in zekere zin de sleutel tot heel de sociale kwestie.
Vgl. H. Paus Johannes Paulus II, Encycliek, Op de negentigste verjaardag van de encycliek Rerum Novarum, Laborem Exercens (14 sept 1981), 3 Vgl. H. Paus Johannes Paulus II, Toespraak, Tot het tweede Nationale Congres te Loreto (11 apr 1985) Daarom moet bij voorkeur op het gebied van de arbeid een bevrijdingsactie tot vrijheid worden ondernomen. Daar de verhouding tussen de menselijke persoon en de arbeid wezenlijk is en van levensbelang, moeten de vormen en schakeringen waarin deze verhouding moet worden geregeld, een positieve invloed uitoefenen met het oog op de oplossing van een reeks sociale en politieke problemen, die zich bij elk volk voordoen. Rechtvaardige arbeidsverhoudingen zullen een politiek gemeenschapssysteem in het vooruitzicht kunnen stellen, dat geschikt is de algehele ontwikkeling van de menselijke persoon te bevorderen. Wanneer het systeem van de arbeidsverhoudingen, dat door de rechtstreeks betrokkenen - de werknemers en werkgevers - met de onontbeerlijke steun van de overheid is opgezet, erin slaagt een beschaving van de arbeid tot stand te brengen, dan zal dat in de zienswijze van de volkeren en tot in de institutionele en politieke grondslagen een vreedzame en diepgaande revolutie teweegbrengen.